Chlebek gruszkowy

Odkąd dziewczyny zaczęły wykazywać zainteresowanie kuchnią to zapraszam je do wspólnego gotowania. Lubię to, one z resztą też, bo gdy tylko zbliżam się do szafki słyszę: „co będziesz robiła?”, „ja chcę z Tobą!” chociaż wiadomo, że po takich szaleństwach kuchnia może być mocno zabrudzona. Z drugiej strony, gdy sama gotuję to też potrafię nieźle nabałaganić, więc może jednak warto czasem wyluzować. Oczywiście do wspólnego gotowania oprócz chęci na pewno potrzebujemy dużo cierpliwości i dobrego humoru. Jednakże ten chleb gruszkowy jest banalnie prosty, więc może być dobrym początkiem wspólnego gotowania.

CO JEST POTRZEBNE: 
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże gruszki (obrane i pokrojone w kostkę)
  • ¼ szklanki soku jabłkowego
  • ½ szklanki miodu lub ksylitolu
  • ⅓ szklanki majonezu
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Ewentualnie płatki migdałowe i cynamon

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Pozostałe składniki miksujemy na gładką masę, następnie wlewamy do miski z mąką i proszkiem do pieczenia. Masę przelewamy do foremki, posypujemy cynamonem i płatkami migdałowymi. Chlebek pieczemy 30 minut. 

Smacznego!