Odkąd dziewczyny zaczęły wykazywać zainteresowanie kuchnią to zapraszam je do wspólnego gotowania. Lubię to, one z resztą też, bo gdy tylko zbliżam się do szafki słyszę: „co będziesz robiła?”, „ja chcę z Tobą!” chociaż wiadomo, że po takich szaleństwach kuchnia może być mocno zabrudzona. Z drugiej strony, gdy sama gotuję to też potrafię nieźle nabałaganić, więc może jednak warto czasem wyluzować. Oczywiście do wspólnego gotowania oprócz chęci na pewno potrzebujemy dużo cierpliwości i dobrego humoru. Jednakże ten chleb gruszkowy jest banalnie prosty, więc może być dobrym początkiem wspólnego gotowania.
–
–
CO JEST POTRZEBNE:
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 duże gruszki (obrane i pokrojone w kostkę)
- ¼ szklanki soku jabłkowego
- ½ szklanki miodu lub ksylitolu
- ⅓ szklanki majonezu
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- Ewentualnie płatki migdałowe i cynamon
–
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Pozostałe składniki miksujemy na gładką masę, następnie wlewamy do miski z mąką i proszkiem do pieczenia. Masę przelewamy do foremki, posypujemy cynamonem i płatkami migdałowymi. Chlebek pieczemy 30 minut.
Smacznego!
–
—