Ziarenkowe patyki

Wspólne przygotowanie posiłku pozwala dziecku doświadczyć go praktycznie wszystkimi zmysłami. Wzmacnia się smak, dotyk, wzrok, węch. Rozwija się przy tym także motoryka mała, gdyż maluch podaje, kroi, przekłada, przesypuje czy układa składniki. Jest to doskonały trening małych rączek przygotowujący do nauki pisania.

CO JEST POTRZEBNE: 
  • 3 pełne szklanki mąki

  • 2 łyżeczki cukru
  • kilka łyżek wody

  • 1 opakowanie suszonych drożdży

  • ½ łyżeczki soli

  • 3 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 ¼ szklanki mleka

  • różne ziarna, np. słonecznik, sezam, czarnuszka

  • starty ser

  • mąka do podsypania

Wysypujemy drożdże i cukier do kilku łyżek ciepłej wody, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Czekamy, aż droższe zaczną się pienić. Do dużej miski wsypujemy mąkę i sól. Dodajemy drożdże, oliwę z oliwek i mleko. Mieszamy, aż wszystko dobrze się połączy. Zagniatamy do momentu, kiedy ciasto stanie się miękkie i elastyczne. Dobrze by było, gdyby małe rączki też mogły dodawać składniki i zagniatać masę.

Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką i czekamy około dwóch godzin. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Dzielimy ciasto na kilka kawałków. Na blacie posypanym wcześniej mąką wygniatamy podłużne wałeczki. Najlepiej obtoczyć je w ziarnach lub serze. Następnie układamy je na blaszce i pieczemy około 20 minut. Dobrze jest, co jakiś czas sprawdzać stopień wypieczenia, gdyż wałeczki mogą być różnej grubości, co wpływa na długość pieczenia.

Smacznego!