Tosty ananasowe

Wspólne gotowanie z dziećmi na początku wydawać się może dość skomplikowane. Najczęściej wspólne przygotowanie posiłku zajmuje więcej czasu, potrzeba też więcej cierpliwości i z pewnością dalekie jest od idealnego porządku. Jednakże działania te są warte wysiłku. Wspólne gotowanie stwarza okazję do rozmów, żartów, dokonywania wyborów, brania pod uwagę możliwości i chęci dziecka, co przekłada się na nasze relacje. 

CO JEST POTRZEBNE: 
  • 4 jajka
  • 200 gram obranego ananasa lub ananasa z puszki
  • ¼ szklanki mleka
  • 3 łyżki miodu 
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • Kilka kromek chleba
  • Masło klarowane
  • Migdały blanszowane, cukier puder, drobno pokrojone owoce lub wiórki kokosowe do posypania 
  • Dobrze umyte nożyczki lub większe wykrawaczki do ciasteczek

Ananasa blendujemy, następnie miksujemy z mlekiem, jajkami, śmietaną i miodem na jednolitą masę. Z chleba wycinamy przeróżne kształty (może to zrobić dziecko). Chleb z każdej strony maczamy w mieszance aby dobrze nasiąkł. Na patelni roztapiamy masło, chleb smażymy z każdej strony na brązowy kolor. Przed podaniem możemy posypać wiórkami kokosowymi, płatkami migdałowymi, owocami lub cukrem pudrem.

Smacznego!