Serowe serduszka

Stół, przy którym spożywamy posiłki, często stanowi centrum życia rodzinnego. Regularnie gromadzą się przy nim wszyscy domownicy, aby wspólnie coś przyrządzić, zjeść czy porozmawiać. Idealnie gdy przy tej okazji wszyscy czują się dobrze i kiedy aktywność przynosi odprężenie. Przy stole często śmiejemy się, rozmawiamy, dyskutujemy. Z tego powodu to właśnie wspólne pieczenie czy gotowanie może stać się aktywnością, która przyniesie wiele radości i stanie się zwyczajem uwielbianym i często praktykowanym przy rodzinnym stole. 

CO JEST POTRZEBNE: 
  • 2 szklanki mąki (ja użyłam orkiszowej tortowej)
  • 4 łyżki drobno startego parmezanu 
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 szklanki startego miękkiego sera
  • 8 łyżek wody
  • Do posypania: sezam, czarnuszka, przyprawy

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. W dużej misce mieszamy mąkę, parmezan i sól. Masło rozdrabniamy nożem na niewielkie kawałki. Dodajemy do mieszanki. Następnie mieszając dodajemy ser. Dolewamy wodę, mieszając lekko widelcem, aż ciasto będzie się kleiło. Dobrze zagniatamy. Wstawiamy na 30 minut do lodówki. Ciasto dzielimy na niewielkie części. Kawałki ciasta układamy na posypany mąką stół i rolujemy dłonią w cienkie wałeczki z których tworzymy przeróżne kształty takie jak: serce, trójkąt, koło, węża, ślimaka itp. Na koniec powstałe kształty możemy posypać sezamem, czarnuszką lub różnymi przyprawami. Pieczemy około 25 minut do zbrązowienia ciasta. 

Smacznego!