Pieczone rączki

Na początku pieczenie z dziećmi może nam się kojarzyć bałaganem. Z rozsypaną mąką, kawałkami surowego ciasta na podłodze, ale aktywność ta może przynieść wiele korzyści. Nic nie spaja rodziny tak, jak wspólnie i miło spędzony czas. Jest to też gwarancja świetnej zabawy i frajdy dla małych domowników. Dodatkowo oczywistą korzyścią zrobienia kolorowego deseru jest możliwość pobudzenia wyobraźni i kreatywności malucha.

CO JEST POTRZEBNE: 
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła, zimnego
  • 6 łyżek ksylitolu/cukru
  • 1 jajko 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Patyczek do szaszłyków
  • Nóż
  • Barwniki spożywcze/lukier, posypka do ciasteczek

Do miski wsypujemy mąkę, pokrojone na małe kawałeczki zimne masło, ksylitol/cukier, jajko i proszek do pieczenia. Zagniatamy na jednolitą masę. Z ciasta formujemy kulę i owijamy ją w folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę bądź do zamrażalki na 15 minut. Schłodzone ciasto krótko zagniatamy i cienko rozwałkowujemy. Następnie dziecko kładzie rączkę na ciasto, przy pomocy patyczka obrysowujemy kontury, następnie delikatnie wycinamy je nożem. Czynność powtarzamy z drugą rączką. Następnie pieczemy ciasteczka przez 12 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra-dół do lekkiego zarumienienia. Czekamy aż ostygną. Teraz możemy ozdobić maleńkie paznokcie przy pomocy lukru, barwników spożywczych czy posypki do ciasteczek. 

Smacznego!