Pieczone rączki

Na początku pieczenie z dziećmi może nam się kojarzyć bałaganem. Z rozsypaną mąką, kawałkami surowego ciasta na podłodze, ale aktywność ta może przynieść wiele korzyści. Nic nie spaja rodziny tak, jak wspólnie i miło spędzony czas. Jest to też gwarancja świetnej zabawy i frajdy dla małych domowników. Dodatkowo oczywistą korzyścią zrobienia kolorowego deseru jest możliwość pobudzenia wyobraźni i kreatywności malucha.

CO JEST POTRZEBNE: 
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła, zimnego
  • 6 łyżek ksylitolu/cukru
  • 1 jajko 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Patyczek do szaszłyków
  • Nóż
  • Barwniki spożywcze/lukier, posypka do ciasteczek

Do miski wsypujemy mąkę, pokrojone na małe kawałeczki zimne masło, ksylitol/cukier, jajko i proszek do pieczenia. Zagniatamy na jednolitą masę. Z ciasta formujemy kulę i owijamy ją w folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę bądź do zamrażalki na 15 minut. Schłodzone ciasto krótko zagniatamy i cienko rozwałkowujemy. Następnie dziecko kładzie rączkę na ciasto, przy pomocy patyczka obrysowujemy kontury, następnie delikatnie wycinamy je nożem. Czynność powtarzamy z drugą rączką. Następnie pieczemy ciasteczka przez 12 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra-dół do lekkiego zarumienienia. Czekamy aż ostygną. Teraz możemy ozdobić maleńkie paznokcie przy pomocy lukru, barwników spożywczych czy posypki do ciasteczek. 

Smacznego!

Preferencje plików cookies

Inne

Niezbędne

Niezbędne

Reklamowe

Analityczne

Funkcjonalne

Wydajnościowe