Gdy pozwalasz dziecku brać udział w gotowaniu dla całej rodziny, dajesz mu poczucie podjęcia wielkiego wyzwania. Jest to też idealny czas, aby porozmawiać o różnych produktach, owocach czy warzywach. Wspólne gotowanie to także świetna okazja, by dziecko nabrało wprawy w odmierzaniu składników. Z wielką radością będzie również mieszać, nalewać, przesypywać, czy ugniatać. Dodając trochę mąki czy wody, wbijając dwa duże jajka uczy się poznawać miary.

CO JEST POTRZEBNE: 
  • 300 g mąki pszennej lub tortowej orkiszowej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 140 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • Sezam, mak, czarnuszka

Jajko roztrzepujemy w mleku. Mąkę i sól dokładnie mieszamy. Następnie do mąki dodajemy mieszankę mleka i jajka. Całość dokładnie wyrabiamy. Formujemy kulę, przykrywamy miskę i odstawiamy na conajmniej godzinę, aby ciasto odpoczęło. Ciasto dzielimy na kilka części. Na lekko oprószonym mąką stole z jednej części wałkujemy cienki i długi wałek. Wałki tniemy na kawałki, zwijamy je w nieduże kółka i zlepiamy. W ten sposób przygotowujemy pozostałe ciasto. W garnku gotujemy wodę, następnie dodajemy łyżkę cukru. Kiedy woda zacznie wrzeć wkładamy na nią po kilka obwarzanek. Gotujemy do momentu, aż obwarzanki zaczną wypływać na wierzch. Cedzakową łyżką wyjmujemy krążki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Obwarzanki posypujemy sezamem, czarnuszką lub makiem. Pieczemy w temperaturze 190 stopni, w zależności od ich grubości, 25-30 min. Upieczone powinny być zrumienione i suche. Gdy obwarzanki ostygną możemy nawlec je na sznurek tworząc jadalny naszyjnik.

Smacznego!