Kolorowe ruloniki

Przy pomocy kubków smakowych znajdujących się na naszych językach, możemy rozpoznać cztery podstawowe smaki: słony, kwaśny, gorzki i słodki. Dodatkowo na języku znajdują się receptor odpowiedzialne za odbieranie temperatury i dotyku. Dzięki temu uzyskujemy możliwość niesamowitych doznań smakowych. Zmysł smaku u dziecka jest bardzo wrażliwy, warto więc dbać o to, aby maluchy miały możliwość próbowania różnych produktów. Od kwaśnych do słodkich, a także od papek po produkty stałe. 

CO JEST POTRZEBNE: 
  • 3 szklanki mieszanki jagód, malin i borówek (można także użyć innych dowolnych owoców)
  • Miód lub cukier 
  • Papier do pieczenia
  • Blaszka

Na płaskiej, szerokiej blaszce rozkładamy papier do pieczenia. Owoce dokładnie myjemy, następnie starannie blendujemy na gładki mus. Następnie delikatnie dosładzamy i mieszamy. Jeśli mus jest bardzo wodnisty możemy przelać go do rondelka i podgrzewać przez ok. 15 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, pozbywając się nadmiaru wody. Tak przygotowany gęsty mus przelewamy na papier do pieczenia na warstwę grubości 5mm. Suszymy w piekarniku (termoobieg) w temperaturze 90°C ok. 6-7 godzin. Jeżeli po tym czasie wierzch jest już suchy, a pod palcem masa lekko się ugina ale nie jest wilgotna, wyjmujemy i całość studzimy. Jeżeli jednak masa jeszcze lekko się klei, a palec zapada się w masie należy wydłużyć czas pieczenia. Masę kroimy na długie paski, delikatnie odklejając papier, na koniec zawijamy w ruloniki.

Jeśli ruloniki zrobimy z dzieckiem to ta aktywność pozwoli Wam fajnie spędzić czas, a do tego u dziecka wzmocnimy między innymi: doznania sensoryczne i motorykę małą (blendowanie). 

Zachęcam Was do wspólnego gotowania, bo ono potrafi świetnie rozwijać dzieciaki i wzmacniać Wasze relację o czym przeczytacie tu – wpis o wspólnym gotowaniu.